3 boyutlu yazıcı, bir nesneyi ve objeyi sıfırdan üretebilen bir teknolojidir. Alışılagelmiş üretim sistemleri, olan bir katı nesneden, mesela bütün bir aluminyum nesne veya bütün bir ağaç parçası, oyma ve delme gibi işlemlerle çalışmaktadır. Özellikle endüstri devrimden sonra bu tür talaşlı imalat tüm seri üretimlerde kullanılmaya başlandı. Bu tip üretimde katı bir nesne işlenerek istenilen ürün ortaya çıktığı için, katı nesneden çok fazla talaş yani atık madde çıkmaktadır.
3 boyutlu yazıcı teknolojisinde ise, sıfırdan yani olmayan bir katı cisimden, istenilen ürün üretilmektedir. Bu nedenle herhangi bir atık yani talaş oluşmamaktadır. Böylece hem üretim masrafları düşmektedir, hemde talaşlı imalatta kullanılan yöntemlere göre maliyetler kat ve kat aşağıda olmaktadır.
Ayrıca dünyada seri üretim plastik için mutlaka bir erkek ve bir dişi kalıba ihtiyaç vardır. Yani plastik üretimi eskiden, metalden üretilmiş dişi ve erkek kalıp arasına enjekte edilen sıcak plastiğin soğumasıyla üretilmekteydi. Basit bir örnek de anlatacak olursa plastik bir kumandayı ele alabiliriz. Bu kumandanın dış üretimi için öncelikle metalden bir kalıba ihtiyacımız vardır.
Bu kalıp talaşlı imalat ile CNC tezgahlarda çok ince işçilik ile üretilmek zorundadır ve piyasadaki en düşük kalıp maliyeti yaklaşık olarak 10.000 TL civarlarındadır. Plastik kumandamızın erkek ve dişi kalıplarını CNC tezgahta işledikten sonra, plastiği içine enjekte edecek olan cihaza yani plastik enjeksiyon cihazına bu kalıbı yerleştirmemiz gerekmektedir. Enjeksiyon makinasına yerleşen kalıbımızın içine pelet dediğimiz granür plastik ham made eritilerek erkek ve dişi kalıp arasına enjekte edilmektedir. Kısa bir süre bu kalıp içinde sıkışan sıcak plastik, hızlıca soğutularak veya kendi kendine soğuması beklenerek katılaşması sağlanır ve erkek kalıp dişi kalıptan ayrılarak plastik kumandamız üretilmiş hale gelmektedir. Burada kullanılan plastik termoplastik (ısıyla yeniden şekil alabilen) veya termoset (ısıyla bir defa şekil alabilen) plastik olabilmektedir.
3 boyutlu yazıcılarda ise bu üretim çok daha basit olmakla beraber plastik enjeksiyon kalıplarından çıkamayan veya kalıplama yöntemiyle üretilemeyen her türlü nesnede üretilebilmektedir. Bu yüzden aslında 3 boyutlu yazıcılar, tüm dünyada, 3.sanayi devrimi olarak da nitelendirilmektedir. 3 boyutlu bir yazıcıdan çıktı alabilmek için tek ihtiyacınız, çıktı almak istediğiniz modelin 3d modellenmiş halidir. Bunu kendiniz modelleyerek, hazır bir model bularak veya 3d tarayıcılar ile tarayarak elde edebilirsiniz.
Plastik enjeksiyon kalıplarında, üretilmesi istenilen nesnenin kalıptan çıkabilmesi için bazı şartlar vardır. Aynı mantık kek kalıbında da vardır. Kek kalıpları eğer huni şeklinde bir açıyla üretilmeyip, içeri doğru daralan bir şekilde üretilseydi, o kalıptan kekimiz parçalanarak çıkardı. Aynı durum plastik enjeksiyon kalıplarında da mevcuttur. Tüm kalıplar en az %0.5 eğim olacak şekilde üretilmek zorundadır. Ayrıca kompleks şekilleri, köprülü şekilleri, bir dinazor bir sürü ayrıntısı olan canlı model şekilleri, plastik enjeksiyon teknolojisinde tek parçada üretmek imkansızdır. Çünkü kalıptan çıkması imkansızdır. 3D yazıcılarda ise kalıptan çıkmama gibi durum yoktur.
Çalışan bir çark sistemini, direk kullanmaya hazır bir ingiliz anahtarını, çok kompleks bir dinazoru veya kendinizin taranmış bir halini, bir kaç saat içinde çok düşük maliyetler ile 3d yazıcınızda basabilirsiniz.
3d yazıcıların bir diğer özelliği ise artık üretimi evinize, odanıza kadar taşımış olmasıdır. Canınızın çektiği ve sadece İtalya’da satılan bir nesneye veya Arjantin’de tasarlanmış bir oyuncağa veya en sevdiğiniz filmin karakterine, saatler içinde ucuz maliyetler ile sahip olabiliyorsunuz. İşte üretim artık odanızda, yanı başınızda. Tek yapmanız gereken, modeli Zaxe Discover’a göndermek ve çayınızı yudumlamak. O sizin için herşeyi üretebilir.